Vår historia


Ferrari Club Sweden är en ideell förening för personer intresserade av Ferrari-bilar och dess historia. Klubben en klubb med gamla och fina anor och bildades redan 1972. Allt sedan starten har regelbundna aktiviteter avhållits och goda kontakter med fabriken upprätthållits.

Idag över 45 år efter denna första träff har klubben ca 400 medlemmar, Klubben bytte namn 2008 och heter sedan dess Ferrari Club Sweden. Flera av bilarna på bilderna finns kvar i Sverige, och i vissa fall även kvar hos samma ägare som varit med under alla år.

1972


Oktober
Ferraristi Svezia tillkom en lördag eftermiddag.

Här följer en kort berättelse om den FÖRSTA träffen.
Ferraristi Svezia tillkom en lördag eftermiddag i oktober 1972. Närvarande och initiativtagare var Tom Trana, Rein Tomson och Christer Mellin som alla tre mötte upp i var sin Ferrari (250 GT Lusso serienr 5847GT, 250 GTE serienr 2349GT respektive 500 Mondial serienr 0408MD) vid Masthuggskyrkan i Göteborg. Kontakter hade dessutom redan upprättats med Peter Lindqvist och Ingvar Sjöstrand i Stockholm, och med Anders Janson i Örebro.

Man bestämde vid detta möte att bilda en svensk Ferrariklubb och planerade även den första stora träffen på Västanå Slott utanför Gränna i augusti 1973. Då kom 13 st Ferrari och ytterligare ett antal ägare. Detta var ett mycket stort antal för en så liten Ferrari-nation som Sverige var på den tiden, vilket visar att intresset för en organiserad märkesklubb var mycket stort redan från starten.

Namnet Ferraristi Svezia är naturligtvis italienska och betyder "Svenska Ferrari-entusiaster", vilket passar bra eftersom det redan tidigare under vår första generalagent Tore Bjurströms tid fanns en sammanslutning med samma namn. Ferraristi Svezia är dessutom erkänd av fabriken i Maranello sedan starten 1973.

Våra historiska träffar.


1976


Maj
Röstånga/Knutstorp. Årsmöte och banträff.
Juni
Anderstorp. Sveriges Grand Prix.
Augusti
Västanå Slott/Mantorp Park. Höstträff med banträff.1977


Maj
Röstånga/Knutstorp. Årsmöte och banträff.
Juni
Anderstorp. Sveriges Grand Prix.
Augusti
Svartå Herrgård/Gelleråsen. Höstträff med banträff.1978


Maj
Lerum. Årsmöte och 5-års jubileum samt 1:a Svenska Ferrari-Rallyt.
September
Gysinge Wärdshus 1780. Höstträff och extra årsmöte.

1979


Maj
Göteborg. Motorama
Maj
Hennicke Hammars Herrgård/Gelleråsen. Årsmöte och förarkurs.
September
Svartår Herrgård/Gelleråsen. Höstträff och extra årsmöte/banträff.


1980


Augusti
Lökebergs Gård, Bohuslän. Årsmöte och 2:a Ferrari-Rallyt.


1981


Maj
Svartå Herrgård/Gelleråsen. Årsmöte och banträff.1982


Maj
Svartå Herrgård/Gelleråsen. Årsmöte banträff.1983


Maj
Svartå Herrgård/Gelleråsen. 10-års jubileum och banträff.


Historiska filmerFilmen visar när Ferraristi Svezia grundades på Västanå Slott utanför Gränna i augusti 1973. Filmen visar även efterföljande klubbträff med möte på Breviksgården på Lidingö, utflykt till en klassisk veteranbilsmarknad i Stockholm, ett lantligt besök hos den välkände motorjournalisten Gunnar Elmgren på Lidingö som ägde både en Ferrari och en Maserati F1:a och avslutningslunchen på Wärdshuset Koppartältet i Hagaparken.


Första officiella fabriksbesöket av Ferraristi Svezia - Ferrari Club Sweden. Vi besöker gjuteriet, motorsammansättningen, produktionslinan och ser nya BB512, 365 GTB/4 Daytona, 308 GT4, Dino 246 GT + gatuscener från Modena och Maranello. I några sekunder ser vi Enzo Ferrari på väg in till Ristorante Cavallino för sin lunch. Filmen avslutas i Modena med ett intressant besök hos Carrozzeria Scaglietti och en kort visit hos Maserati.